Studenten presenteren plannen wijk Bilgaard

Architecten (en architectuurstudenten) zijn gewend om aan het werk te gaan met een heel concrete opdracht; een programma van eisen, een stedenbouwkundige setting en kaders wat betreft beeldkwaliteit en welstand. Maar de rol van de architect is aan het veranderen. Ontwerpen is een co-creatief proces geworden, waarbij de architect steeds meer op zoek moet gaan naar de ontwerpopgave, of 'de vraag achter de vraag'.

In het atelier Collective/Connective Participatory (re)designing public space in de Leeuwarder wijk Bilgaard hebben tien studenten de veranderde rol actief toegepast. De studenten kregen vooraf geen programma en kaders om een gebouw te ontwerpen maar gingen op zoek naar de ‘vraag achter de vraag’. De studenten hebben de wijk fysiek en sociaal geanalyseerd, hebben doelgroepen uitgekozen en hebben samen met die doelgroepen een ontwerpprogramma opgesteld. Aan de hand van workshops en gesprekken in de wijk zijn ze daarna aan het ontwerpen gegaan.

De ontwerpvragen die hieruit kwamen zijn erg divers; zowel wat betreft schaalgrootte, doelgroep en locatie. De opgaven spelen door de hele wijk, en variëren van groot tot klein. Een paar voorbeelden: een recreatiepaviljoen aan het water in het Leeuwarder bos, een nieuwe invulling voor de leegstaande bibliotheek, ‘winkel-woningen’ in bestaande rijwoningen en flats en ontmoetingsruimtes aan de galerijen van flat van 12 verdiepingen. In totaal zijn er tien verschillende projecten. Alle projecten geven een doorkijk naar mogelijkheden in de toekomst, maar hebben ook een hoog realiteitsgehalte, waar de wijk bij wijze van spreken morgen al mee aan de slag kan!

Ben je nieuwsgierig? De Publiekspresentatie is voor iedereen toegankelijk, dus je bent van harte welkom om de presentatie bij te wonen.

Wanneer:        Vrijdag 16 juni

Tijd:                14.00 - 16.00

Waar:              Wijkcentrum Bilgaard, De Hooidollen 17