NOORDERZON: De som der delen

Net als voorgaande jaren hebben het Centrum Beeldende Kunst Groningen en Platform GRAS een ontwerpwedstrijd rond Noorderzon georganiseerd. De winnaars daarvan zijn Yerun Karabey en Mark Venema, architecten i.o. aan de Academie van Bouwkunst Groningen. Speciaal voor Noorderzon bouwen zij een paviljoen op de Speelweide in het Noorderplantsoen.

Het ontwerp is in de eerste plaats de verbeelding van bewustwording in kleine stappen die samen een sterk, stevig en ogenschijnlijk eenvoudig, maar een complex geheel vormen.

Tegelijkertijd is het paviljoen de verbeelding van de energietransitie die steden de komende decennia moeten ondergaan. De energietransitie is volgens Yerun en Mark niet alleen de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, maar vooral het maken van slimme verbindingen tussen mensen, systemen en stromen (mobiliteit, voedsel, grondstoffen, energie en water) waardoor een veerkrachtig geheel ontstaat.

Na het festival wordt de sculptuur opgedeeld in krukjes, bankjes, tafels en kasten waarmee het paviljoen een tweede leven krijgt. Tijdens het festival kun je hierop intekenen, na afloop kun je het daadwerkelijk kopen.

Meer weten?

Wordt vrienden met designedby markandyerun en volg ons volledige proces de komende weken!

Credits

Centrum Beeldende Kunst Groningen (opdrachtgever), Platform GRAS (opdrachtgever), Academie van Bouwkunst Groningen (sponsor), Harryvan interieur (leverancier), BRUUSK (sponsor), Ab Nanninga (constructeur) en Mark Venema & Yerun Karabey (ontwerpers).