Making is Connecting!

Op 18 juni hebben jonge ontwerpers in de Masterclass ‘The Power of Making’ gewerkt aan een opgave waarbij de theaterwereld, community art en architectuur samenkwamen.

Om ‘de kracht van het maken’ te ervaren gingen we meteen met het materiaal aan de slag. Vrije vormen maken met karton, papier, touw en tape. Opzoek naar vormen die interactie uitlokken. Om aan het einde van de dag een installatie te bouwen waar de Groningse Stadmaker op kon reageren.

Maken is verbinden, omdat maken gaat over het samenvoegen van materiaal (1), omdat iets maken altijd een sociale component in zich heeft (2) èn omdat iedere maker door zijn maaksel te delen zijn verbinding met de wereld vergroot (3) (David Gauntlett (2013)).

Na de noeste arbeid in de ochtend op de Academie van Bouwkunst werd gewerkt aan een installatie in The Big Building*. Om te beginnen met testen van het materiaal. Hoe kan het materiaal levensgroot de vorm aannemen van de schetsmaquette? In deze fase veranderde het ontwerp door de mogelijkheden met het materiaal en de gekozen plek voor de installatie. Samen zoeken naar de beste oplossing.

’s Avonds heeft deelnemer Richard van der Zee het idee gepresenteerd aan de Groningse Stadsmakers. Daarna kon iedereen de installatie uitproberen en ervaren.

*Een broedplaats voor start-ups, creatieven en ondernemers in Groningen.

Met dank aan: Willem, Gert, Willem, Willyanne, Richard, Jelmer en Nienke.

David Gauntlett, Making is Connecting, The social meaning of creativity, from DIY and knitting to YouTube and Web 2.0. Cambridge: Polity Press, 2011, 232 pages