Lezing Prof. Jungin Kim, Soongsil University Seoul

"Bangs, where South Korea comtemporary urban identity begins"

Op vrijdag 15 december zal Professor Jungin Kim van de Soongsil University uit Seoul een lezing verzorgen bij de Academie van Bouwkunst in Groningen.

Professor Jungin Kim en 13 studenten van de Soongsil University bezoeken de Academie in het kader van de uitwisseling tussen de universiteit uit Zuid-Korea en de Academie van Bouwkunst in Groningen. Dit bezoek is een vervolg op het bezoek dat studenten van de Academie afgelopen mei aan Zuid-Korea brachten.

De lezing van Jungin Kim zal in het teken staan van de typische Zuid-Koreaanse "Bangs".

In Seoul zijn in de enorme snelheid en immense schaal van de urbanisatie diverse multifunctionele ruimtes ontwikkeld. Deze generieke ruimtes voor diverse doeleinden noemen Koreanen “Bangs”. De “Bangs” zijn als een flexibele achtergrond in het stedelijk leven en dragen bij aan de unieke urbane identiteit van Seoul: een stedelijke plek samengesteld uit een ongelofelijk complex netwerk van “Bangs”.

Aan de hand van de “Bangs” stelt Professor Jungin Kim de gangbare manier waarop wij ruimte begrijpen ter discussie.

Lees hier de uitgebreide tekst over de lezing van Professor Jungin Kim.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jungin Kim is architect en wetenschapper. Daarnaast is hij momenteel Seoul’s ‘Public Architect’, benoemd door het bestuur van de metropool Seoel. Hij behaalde zijn master of Architecture degree en Ph.D aan Berkeley (Universiteit van California, USA), waar hij tevens als docent actief is geweest. Inmiddels is hij professor aan de Soongsil University in Seoul, Zuid-Korea.

Als academicus richt hij zich op de wisselwerking tussen de gebouwde omgeving en de veranderende structuren van het stedelijk bewustzijn in Oost Azië. Zijn aandacht richt zich op een aantal belangrijke stedelijke projecten in China, Japan en Korea. Daarin onderzoekt hij de sociale en politieke consequenties van deze projecten, door middel van nauwkeurige analyses van burgerprotesten en hoe deze bijdragen aan een debat over stedelijke rechten en nieuwe vormen van burgerschap.

Locatie: Academie van Bouwkunst, Zuiderkuipen 19, Groningen

Wanneer: vrijdagmiddag 15 december 18.00 uur

Voertaal lezing: Engels

Toegang: gratis, alle belangstellenden zijn welkom. Wel graag vooraf even aanmelden via: avbg@org.hanze.nl