HIGHLIGHTS / Marwin van Duinen

Dicht bij de drukte van de binnenstad van Groningen ligt, vlak bij het suikerunie terrein, tussen de oude vloeivelden een prachtig natuurgebied met een stuk geschiedenis. In deze natuuromgeving loopt een (wandel)route met daaraan diverse bunkers uit de 2e wereldoorlog.

Als studenten hebben we de opgave gekregen iets toe te voegen aan dit gebied, waar de bunkers onderdeel zullen uitmaken van dit plan.

Mijn visie op het gebied is vooral het behouden van de functie die het nu al heeft, namelijk de wandelroute door de natuur. De nu soms bijna onvindbare bunkers wil ik in deze route zichtbaar maken door een duidelijke ingreep te doen. Op deze wijze wordt een stuk geschiedenis en informatie over het gebied toegevoegd aan de route.

De ingreep laat de factor tijd zien, bij de ene bunker op de buitenzijde hiervan en bij de ander op de binnenzijde van de bunker. Doormiddel van een tijdloze ingreep, wordt de bunker losgemaakt uit de tijd, en factor tijd zichtbaar in de bunker en zijn omgeving.

Bunker 1 wordt gedeeltelijk uit zijn natuur getrokken en op een soort tentoonstellingslaat gezet.

Bij bunker 2 is de tijdloze ingreep gedaan in de vorm van een meubel, welke door zijn verlichting de factor tijd laat zien op de binnenzijde van de bunker.