Het Saluut / Paul Breteler

Het Saluut / Atelier 9

Het gebouw, het Saluut, dankt zijn naam aan zijn locatie. Het vormt een herkenbaar icoon, goed zichtbaar vanaf de Sontbrug, als men vanuit Meerstad de stad inrijdt. Het is een saluut naar de voorbijgangers. Hiermee plaatst hij zich in het rijtje van ‘entreepoorten’ die rondom de stad te vinden zijn. Ook maakt het gebouw een saluut naar de geschiedenis van zijn locatie. Niet fysiek, maar met zijn programmering. Vroeger was de Hanzehaven een belangrijke plek voor coasters (zeevarende transportschepen) om aan te leggen. Deze coasters hebben onder andere een belangrijke rol gespeeld tijdens Operatie Dynamo Duinkerke waarin ze militairen hebben geëvacueerd. In het gebouw is een groot museum die deze geschiedenis herdenkt.

Ontwerpconcept

Programma

Bar/Lounge Restaurant 225     m2

Wintertuin 225     m2

Wonen 6480  m2

(Flex)werkplekken 275    m2

Gezondheidscentrum 785   m2

Zwembad 320    m2

Sportschool 1000    m2

Werkplaats 400     m2

Materiaalopslag 150      m2

Museum

-Expositie 680    m2

-Faciliteiten 550    m2

Het gebouw heeft een uitgebreid programma, verbonden via een centrale opgang. Het biedt alle faciliteiten die men nodig heeft om gezond te wonen, werken, sporten en te recreëren.

In het Saluut zijn meerdere typen woningen te vinden. Van studenten tot ouderen. iedereen kan een geschikte plek hebben om te wonen.

Het ontwerp is mede tot stand gekomen door biophilic design. Ontwerprichtlijnen gericht op het ontwerpen van een healing environment. Voorbeelden:

visual connection with nature

presence of water

dynamic and diffuse light

biomorphic forms and patters

material connection with nature

complexity and order

prospect

refuge

mystery

risk/peril