Excursie Duitsland - Zwitserland

Voor deze excursie was niet een specifiek doel of thema gekozen. En nu terugkijkend is dat misschien maar beter, want we hebben ontzettend veel mooie, goede, opvallende en indrukwekkende projecten gezien. Juist door de grote diversiteit van de projecten ben je minder aan het vergelijken (welke is nou het beste?) maar kan je elk project op zichzelf beschouwen. Wat wel gepland was om open te staan om andere projecten te ontdekken die in eerste instantie niet op de agenda stonden. Een beetje openstaan voor serendipiteit of verrassing. 

Stuttgart ■ Bibliotheek - Yi architects ■ Weissenhof - Le Corbusier, Oud, Scharoun, Mies van der Rohe ■ Fernsehturm - Frits Leonard ■ Mercedes Benz museum - UN studio

Wat een start van de excursie. Iedereen was stil gemaakt door het ontwerp van Yi architecten en dat had niks te maken met het feit dat we in een bibliotheek stonden. En de Weissenhof maakte ons juist springend enthousiast. Dit stukje architectuurgeschiedenis is ondanks zijn verweer nog steeds op en top modernistisch. We hebben zelfs het geluk gehad dat we naast het Weissenhof museum ook bij de bewoner van het ontwerp van Scharoun van binnen konden bekijken.

Weil am Rein ■ Vitra - Herzog Mouron 2x, Sanaa, Tado Ando, Siza, Gehry, Zaha Hadid. ■ Paviljoen - Hadid 

Ook de ontwerpen op de Vitra campus stelde niet teleur. Op weinig plaatsen staan zo veel grote namen bij elkaar waarbij elke architect zich uitspreekt met zijn eigen stijl. 

Basel ■ Bank - Mario Botta ■ Kunst Museum Basel - Christ en Gantenbein ■ Beursgebouw- Herzog Mouron 

We kwamen er achter dat er een architectuurreis is voor alleen de stad Basel, deze duurde echter drie dagen. Later op de dag begrepen we waarom. Er is zoveel te zien, zowel in oude als moderne architectuur die moeiteloos in elkaar overgaan. We hebben nog een poging gewaagd om bij het kantoor van Herzog Mouron naar binnen te gaan maar we kwamen helaas niet verder dan de receptie. 

Zürich ■ Zwembad - M.E. Haefeli ■ MFO park - Burckhard + partner ■ School Leutschenbach - Burckhard + partner ■ Hunziker Areal - Duplex Architekten ■ Landes Museum - Christ en Gantenbein ■ Bouwblok - Chipperfield ■ Station - Calatrava

 Dit was waarschijnlijk de meest diverse stad die we hebben bezocht en dat is ook terug te lezen in de diversiteit van de projecten. De strakheid van het zwembad van M.E. Haefeli, de rust van het MFO park, de helderheid van de Leutschenbach school, de effectiviteit van de stedenbouwkundige opzet van de Hunziker Areal, de massa van het landes museum, de detaillering van chipperfield en de vormen van Calatrava. 

Vals ■ Vila Vals - Mastenbroek ■ Thermen - Zumthor 

Op weg naar het hotel zien wij ineens nog geen 100m van de thermen villa Vals van Mastenbroek. Een leuke verrassing. Maar een van de meest indrukwekkende projecten van de excursie was toch wel de thermen van Zumthor. In een nabijgelegen architectuurwinkel staan ook foto's van de ontwikkeling van de thermen met hier ook een foto van Zumthor. Hij kijkt hierop met een blik van blijdschap en gemoedelijkheid, en die hadden wij tijdens en na ons bezoek ook. 

Sumvitg ■ Saint Benedict Kapel - Zumthor  Arosa ■ Tschuggen Grand Hotel - Mario Botta  Mechernich ■ Broeder Claus kapel - Zumthor

In een spontane toevoeging zijn van naar het Tschuggen hotel gegaan. En enigzins weggestopt vonden we de zijlen van Botta. In een geluk stond een medewerker van het hotel ons toe om ook binnen te kijken ondanks dat het niet open was. Binnen werden we weggeblazen door de luxe en grootheid van het pand. Daarbij hebben we ook beide kapellen bekeken van Zumthor. En het klinkt als een cliché, maar Zumthor moet je ervaren. De anticipatie en routing naar het project is onderdeel van de beleving. Als muzikant weet hij je stemming te sturen naar rust en bezinning. En altijd door de context te verrijken.

Ik denk dat ik voor iedereen van de groep spreek als ik zeg dat we een ontzettend fijne excursie hebben gehad, een die ons nog lang zal bijblijven 

Als laatste willen we graag onze sponsoren nog bedanken die dit mede mogelijk hebben gemaakt:

ABTWassenaar https://www.abtwassenaar.nl/

De Zwarte Hond https://www.dezwartehond.nl/

Louis Poulsen https://www.louispoulsen.com/

Codex https://www.studio-codex.nl/

Sipma architecten https://burosipma.nl/

LYVR architecten https://lyvr.nl/site/

Team 4 architecten https://www.team4.nl/