De Wolkenwachter - Robin van Rootselaar

De Wolkenwachter is een bouwwerk dat de kenmerkende verdwenen architectuur van het Suikerunie-terrein eert en de ruige natuur, die ontstond na de sloop van de Oude Suikerfabriek, als een kwaliteit van het terrein beschouwt.

De Wolkenwachter is een referentiepunt in het landschap en is met rode bakstenen gebouwd op de bestaande bunker. Het bouwwerk gaat over binnen en buiten, oud en nieuw én de toekomst en het heden.

Het steenverband is een afgeleide van het verwerkingsproces van suikerbiet. Het verwerkingsproces geeft houvast in de uitwerking en resulteert in een bijzondere beeldtaal. Aan de binnenzijde heeft de bezoeker vanaf de ene bank zicht op de Wolkenfabriek (Oude Suikerfabriek). Het verdwenen, kenmerkende metselpatroon van de oude fabriek is zichtbaar aan de binnenkant.

Vanaf de andere bank is af en toe zicht op de Nieuwe Suikerfabriek mogelijk: het bietenseizoen (september-december) bepaalt het uitzicht van de bezoeker, doordat het klimop voor de opening haar blad verliest. De bezoeker krijgt vanaf dat moment uitzicht op de wolken die afkomstig zijn van de Nieuwe Suikerfabriek, gedurende de bietencampagne.