Bouwkunstlezing Oliver Thill: Architectuur, diversiteit en complexiteit

In deze bouwkunstlezing neemt architect Oliver Thill ons mee langs enkele, heel diverse, projecten en vertelt daarbij vooral over zijn ideeën, inspiratie en werkwijze. Hij gaat daarbij in op de complexiteit van verschillende opgaven en schaalniveaus, maar ook op het werken in verschillende landen en verschillende culturen.

Oliver Thill (1971) is, samen met André Kempe, oprichter van Atelier Kempe Thill architects and planners. Het bureau ontstond naar aanleiding van het winnen van Europan 5 met een woningbouwproject van 300 woningen op de Kop van Zuid, Rotterdam. Terwijl voor het project nooit opdracht is verstrekt heeft het bureau zich inmiddels goed kunnen positioneren op de Europese architectuurmarkt. In de laatste 17 jaar is het atelier doorgegroeid van een ‘tweemanszaak’ tot een stabiel middengroot bedrijf met rond de 25 werknemers.

Het werkgebied van het bureau is systematisch uitgebreid sinds oprichting. Beginnend met collectieve woningbouw en kleine utiliteitsbouw projecten, is de portefeuille in de loop der jaren aangevuld met grote opdrachten voor renovatie, infrastructuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening. Atelier Kempe Thill heeft sinds haar oprichting geprobeerd om het werkgebied niet slechts te beperken tot Nederland, maar zich met name sterk te richten op de Europese markt. Door deelname aan meer dan 150 internationale prijsvragen werkt het bureau inmiddels ook in Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Egypte en Marokko.

Atelier Kempe Thill is inmiddels een begrip aan het worden in de vakwereld. In de laatste 15 jaren zijn er wereldwijd ca. 500 publicaties over het bureau verschenen, waaronder twee monografieën en onlangs een woningbouwboek, en hebben de partners samen meer dan 200 lezingen gegeven. Oliver Thill is, naast zijn werk als architect, ook docent op bijvoorbeeld de TU’s van Delft en Berlijn en op verschillende Academies van Bouwkunst.

De lezing wordt georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Groningen i.s.m. de Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst

Datum: dinsdag 10 oktober 2017

Aanvang lezing: 20.00 uur

Academie van Bouwkunst, Zuiderkuipen 19, Groningen

De toegang is gratis