Bouwkunstlezing Harmen van de Wal, Krill

Privacyscript - de invloed van architectuur op sociale interactie in woongebouwen.

Op dinsdag 9 mei verzorgt Harmen van de Wal (Krill) de Bouwkunstlezing.

Waarom worden woonstraten in buurten als de Rotterdamse Graaf Florisstraat of de Groninger Schilderswijk wel om hun sociale context gewaardeerd en woongebouwen vrijwel nooit? Deze vraag staat centraal in de studie Privacyscript. Harmen van de Wal (Krill o.r.c.a.) geeft in de bouwkunstlezing een introductie over Privacyscript, de nieuwe analysemethodes die daar bij horen en de relevantie ervan voor architectuur. Wat kunnen wij hiervan leren voor onze nieuwe woongebouwen op bijvoorbeeld CiBoGa en het Oosterhamriktracé?

Met de toenemende verstedelijking in de wereld zullen steeds meer mensen in woongebouwen gaan wonen. Zelfs in Nederland, met ons vooruitzicht op krimp, is dat voor de grote steden een werkelijkheid om rekening mee te houden. Toch is dit niet de gedroomde woonlocatie voor veel mensen. In een duurzaam leefbare woonomgeving wordt meer geboden dan alleen maar de mogelijkheid om je terug te kunnen trekken, maar gaat het juist ook over de mogelijkheid contacten aan te kunnen gaan. De meeste hoogbouw faalt hierin en je zou kunnen stellen dat er nog geen gezinsvriendelijke hoogbouw bestaat.

In de complexe sociale omgeving van de stad heeft dat veel met omgangsvormen te maken. De woonomgeving kan omgangsvormen niet afdwingen, maar moet deze wel faciliteren. Doet ze dat niet, dan wordt de leefbaarheid ervan beperkt. In de studie Privacyscript- de invloed van architectuur op sociale interactie in woongebouwen (Uitgeverij Thoth) -onderzochten Harmen van de Wal, Machiel van Dorst en Theresia Leuenberger welke betekenis deze regels hebben voor de directe woonomgeving, met name binnen gebouwen. Faciliteren woongebouwen deze omgangsvormen wel en welke rol is daarin weggelegd voor architecten en beheerders? Analyses, waarin de woongebouwen langs de lat van het privacyscript gelegd zijn, laten geen optimistisch beeld zien. Er wordt, in de realisatie van woongebouwen, meer aandacht geschonken om er samenlevend uit te komen, dan om er goed in samen te leven. Bij ruim 80% wordt een goede leefbaarheid beperkt door een slecht privacyscript. De studie legt dit bloot én geeft concrete handvaten om woongebouwen een prettiger plek te maken om samen te wonen.

De lezing wordt georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Groningen in samenwerking met de Vereniging tot Bevordering der Bouwkunst.

Datum: dinsdag 9 mei 2017

Aanvang lezing: 20.00 uur

Academie van Bouwkunst, Zuiderkuipen 19, Groningen

De toegang is gratis.