Bibliotheek 2.0 - Groningen / Melvin Koolen

De belangrijkste conclusies uit de analyse van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam gaven een goede basis voor de transformatie van de bestaande Openbare Bibliotheek van Groningen naar de bibliotheek 2.0. Één centrale ruimte waarmee alle functies aan elkaar worden gekoppeld, plus meer kwalitatief goede studieplekken gaven de aanleiding voor de ingreep in het bestaande gebouw.

Door in het midden van het gebouw een grote vide over alle verdiepingen te maken en hier vervolgens een auditorium in te plaatsen is de verbinding tussen de verdiepingen gelegd. Het centrale stijgpunt cirkelt rondom het auditorium naar de bovenste verdiepingen. De andere zijdes van de vides bieden plaats voor studieplekken met voldoende ruimte en licht. Om de achterzijde van het gebouw meer te openen zijn er over 2 lagen verschillende transparante studiecellen aan de gevel "gehangen". Deze bieden rustige studieplekken en zorgen tegelijk voor meer dynamiek in de achtergevel.