ATL7 Personal Place - M.Boekholt

Personal place  14-11-2018

Als academie student wil ik mij te allen tijde optimaal kunnen ontwikkelen. Dit hangt samen met mijn situatie thuis, op mijn werk en op de Academie van Bouwkunst. Op deze drie locaties werk ik aan alle door Abraham Maslow omschreven vijf basis behoeftes van een mens ‘piramide of needs’. Deze zijn van fundamentele oftewel fysieke behoeften naar zelfontplooiing behoeften gerangschikt. Om aan mijn zelfontplooiing te kunnen werken en vooral gericht op de ontwikkeling als toekomstig architect moet ik mij in verschillende privacy situaties kunnen plaatsen. Tussen personal space en public space zijn verschillende gradaties, deze gradaties zijn gedefinieerd door Edward Hall.

 

Dit alles heeft te maken met een persoonlijke interpretatie van ruimte. Wanneer voel je je veilig en wanneer niet, hoe ga je om met zien of gezien worden. Hier zijn veel aspecten die invloed hebben op het gevoel. Het gevoel is onderdeel van zintuiglijkheid, het voelen, zien, proeven, ruiken, horen worden in de architectuur ook wel fenomenologie genoemd. Dit ligt in mijn optiek dan ook niet ver af van de kerndefinitie van ruimte. Ruimte kan op twee manieren benaderd worden ten eerste vanuit theorie en literatuur of ten tweede vanuit een gevoelskwestie. Deze gevoelens ontstaan vanuit waarneembare prikkels op je zintuigen. Het is dan ook belangrijk om te weten welke zintuigen meewerken aan het definiëren van ruimte en hoe deze zintuigen beïnvloedbaar zijn voor specifieke doeleinden van een ruimte.

 

Door te kunnen schakelen tussen privé-, overleg-, groeps- en openbare ruimte kan je jezelf als student altijd in de juiste leeromgeving plaatsen. Om dit te kunnen bereiken zocht ik in textiel een dynamische transparante en lichte oplossing. Het lijkt mij fascinerend om muren om je heen te kunnen vouwen en bewegen als een deken. De akoestische wering, licht en lucht doorlatende eigenschappen zijn uitermate geschikt voor een goed en aangenaam werk- en ontwikkel klimaat. Geïnspireerd door Japanse houtconstructies en verbindingen en de combinatie met houten raamwerk voorzien van licht rijstpapier zie ik een dynamische vormbare ruimte voor mij. Het creëren en opheffen van ruimtes tot het minimale lijkt in mijn perceptie een optimale oplossing voor een huidig statisch gebouw en programma.


Bouwtex Jaar 3 Bart van der Zalm Alex van Spijk
Bouwtex Jaar 3 Bart van der Zalm Alex van Spijk
Bouwtex Jaar 3 Bart van der Zalm Alex van Spijk
Bouwtex Jaar 3 Bart van der Zalm Alex van Spijk
Bouwtex Jaar 3 Bart van der Zalm Alex van Spijk
Bouwtex Jaar 3 Bart van der Zalm Alex van Spijk
Locatie: Groningen
Wanneer: 2018
Voertaal: Nederlands