Afvalhubs Paddepoel / Thomas Rosema

Door fossiele brandstoffen kan alles overal!

Afstanden hebben door de globalisering nauwelijks betekenis meer. Het klimaat, seizoenen en lokale omstandigheden limiteren ons niet langer. Alle producten kunnen overal geproduceerd worden en wat we eten, gebruiken en dus ook weggooien kan dus ongelimiteerd overal vandaan komen.

De huidige steden en onze leefwijze zijn hier voor een groot deel op gebaseerd. Alles wat men nodig heeft, wordt van over de hele wereld naar de consument gebracht en verkocht Daarnaast wordt al het afval wat men produceert over de hele wereld gestort, verbrand en verwerkt. 

Ook voor de Groningse wijk Paddepoel is dit het geval. Als bewoner koop je iets in, consumeer je dit en gooi je de verpakking en resten weer weg. De impact van dit proces op het milieu is groot. Om alle bewoners van Paddepoel te voorzien van het voedsel en de producten die men nu gebruikt is naar schatting 424 keer de oppervlakte van de wijk nodig. Dit is  door de globalisatie echter in de wijk niet te zien.

De bewoners betalen in de winkel en aan de gemeentereiniging om deze stromen in stand te houden. Dit zou echter ook anders kunnen!

Als de bewoners van Paddepoel de aanwezige grondstoffen in de wijk niet weggooien, maar zelf zouden gaan gebruiken, kunnen ze de producten die ze normaal gesproken zouden inkopen zelf gaan produceren. Dit zou de buurt geld besparen; de bewoners hoeven namelijk niet meer te betalen voor het afval en ze hoeven minder producten in te kopen. Daarnaast heeft het lokale hergebruik een kleinere impact op de leefomgeving en het milieu en kan men dit doen zonder het gebruik van fossiele brandstof. Zo zou Paddepoel kunnen transformeren van een consumerende wijk naar een circulerende wijk!

In verschillende stappen kan de wijk omschakelen van een consumerende naar een circulerende wijk. Zo kan worden gestart met afvalinzameling en kan dit vervolgens worden uitgebreid met verschillende methodes voor hergebruik. Zo heeft Paddepoel uiteindelijk de vuilniswagen niet meer nodig!